22 Temmuz 2020 Çarşamba

BEYKOZ'DA BİR HASAN ALBAYRAK VARDI...BEYKOZ'UN İLK SPOR MEDYASI



Bugüne değin değişik yazılarımızda olsun röportajlarımızda olsun Beykoz Spor Kulübü Tarihinini tutmaya başladığımı 1979-80 sezonundan beri bu uğraşta bulunuyorsak, Rahmetli Hasan Albayrak'ın bizlere ilhan
kaynağı olmasını göz ardı edemeyiz. Türkiye'de Günlük Spor Gazeteleri daha yayında yokken, en taze Beykoz haberlerini onun dükkanının camından okurduk. Her maç sonrası dükkanının önünde toplanan Beykoz Sevdalılarına maçların önemli anlarını, yıldız tablosunu yazıp vitrinine koyan Rahmetli Hasan Albayrak'ın Beykoz İlçe Tarihindeki yeri tartışılamaz derecede büyüktü.

Beykoz Spor Kulübü Arşivini tutmaya başladığımızda Abim Muammer Ercan 14 ben ise 12 yaşında idim. Anadoluhisarı Spor Akademisi Stadındaki maçtan gelenler yukarıda da ifade etmeye başladığımız gibi soluğu Hasan Albayrak'ın dükkanının önünde alırdı. Rahmetli bizler gibi geldiği maçtan sonra dükkanını açar, karton ya da diğer kağıtlara başlardı maçın kritiğini yazmaya...

Hele ki Beykoz o yazdığı maçta galip gelmiş ise 4'er, 'er yıldızları dağıtırdı oyunculara, ya mağlup olunan maçlar? çok iyi bir maç analizcisi konumunda olan rahmetli, yenilginin nedenlerini adeta 12'den vuran bir atış ile birebir yazardı.

Yukarıdaki fotoğraf Karesini Beykoz Belediyesi Yayınları arasında çıkan Gazeteci Üstadımız Nazım Alpman'ın " Evvel Zaman içinde Beykoz / Sözlü Tarih Fotoğrafları Albümünden " aldık. İlk okuduğumda şaşırtıcı bir notuna takılmıştım Alman'ın meğerse bizim Hasan Albayrak gerçekten de Basın Yayın Enstitüsü / şimdilerde İletişim Fakültesi Mezunu imiş..

Rahmetli Hasan Albayrak'ın Yalıköy Yolu üzerindeki sol taraftaki dükkanında ne mutlu ki maç haberlerini okuyup, sohbet edenler kervanına dahil olduk. Hasan Abimiz Rahmetli olunca, yine bir Rahmetli Büyüğümüz Amigo Muzaffer Abimiz ( Baş ) Maç duyurularını bu kez meydandaki Çınar Ağacında Kartonlara yazıp aktarmaya başlayacaktı. Maç önceleri tutulan otobüs ile bilgiler de vardı, birkaç gün önceden otobüslerdeki yerler dolar, herkesin oturacağı yer belli olurdu. 

Sonradan gelmek isteyenler için ise Muzaffer Abimiz sağa sola koşturup Otobüs bulmaya çalışırdı. Doğrusu da maçlarımız olaylı geçtiğinden Otobüs Sahipleri de haliyle biraz nazlansa da sonunda ikna our ve   tane dolu otobüse maç günü . ilave olurdu.

Rahmetli Muzaffer Baş Abimiz vefat ettikten sonra bu kez görev bize düştü...hafta içi maç duyurularını asarken, hafta sonunda aynı Rahmetli Hsan Albayrak'ın yaptığı gibi, Maç Yıldız Tablosunu,  gol ve önemli anları yazıp asardım, kimi zaman karton yetmez idi...sarı kartonlara siyah keçeli kalem ile yazılan maç haberini yüzlerce Beykozlu okurdu, tabii ki bu da bana ayrı bir heyecan ve mutluluk katardı...bir gün sonra çıkacak gazetelerin haberi öncesinde tüm ayrıntılar meydanda okunurdu...

Belki Rahmetli Hasan Albayrak gibi mektepli olmadık ancak daha sonraları Spor Medyasında yıllarca çalışan yüzlerce haberde binlerce fotoğraf karesinde emeği olan biri olup çıkmıştık.Yukarıdaki fotoğrafta sol tarafta bulunan Fıtret Kurcan yani namı diğer Hafiye ile ilgili çok anılar anlatılırdı, eskilerin efsane konuları Hafiye'nin maceralarından olurmuş...Allah her ikisine de rahmet eylesin...

TALİP ERCAN / ERHA BEYKOZ

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Çok hoş bir yazı olmuş. Arşivciliğinizi takdir ettik ailece. Kadirşinazlığınıza teşekkür ediyoruz. Kızı Deniz Albayrak-Kaymak.